2016. június 4., szombat

Hogy a történelem ne ismételje meg önmagát...

Sziasztok!

Mint azt a legtöbben tudjátok, a Holtak világa - Küzdelem (továbbiakban: HV2) írása nem tegnap kezdődött. Ide, s tova öt éve írjuk. Te jó ég, már öt éve?! Akárhogy nézzük, ez rengeteg idő. Az első rész írása úgy, hogy közben volt fél év, amikor hozzá se nyúltunk, mindössze két évig tartott. Hát akkor ezt miért nem sikerült ennyi idő alatt lezavarni?

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a legelső Holtak világát nem teljesen a semmiből építettük fel Ricsivel. Az eredeti változatot még 2004-ben tizenhárom évesen kezdtem el írni, még Holtak földje címen, magamnak. Hogy miért lett megváltoztatva a cím? Azért, mert a következő évben kijött egy azonos című mozifilm. Emlékszem, milyen mérges voltam amiatt, mert "lenyúlták" a címemet. :) Na mindegy, a lényeg, hogy írogattam a saját kis zombis sztorimat, ami számomra egyfajta elképzelt forgatókönyv, egy kis elmejáték volt, hogy ha beütne a zombiapokalipszis, vajon én és az ismerőseim hogyan reagálnánk a helyzetre. Persze volt benne bőven alkotói szabadság, de nekem ez inkább egy érdekes agytorna volt az ismerőseim személyiségjegyei alapján, hogy megjósolhatom a várható reakcióikat.

Oda akarok kilyukadni, hogy ezt a történetet 2004-től 2008-ig írogattam, és bár sose fejeztem be, sikerült felépítenem egy komplett regényre való sztorit. Tehát amikor 2008-ban Ricsivel úgy döntöttünk, hogy megírjuk a Holtak világát és kiadatjuk, már a kezünkben volt egy kidolgozott történet, amit csak át kellett írni. Rendben, a nulláról írtuk újra, megváltoztattuk a karakterek neveit, a helyzetüket (az eredetiben kis középiskolások voltak a szereplők), de a főbb események, az A-ból B pontba jutás maradtak.

Aztán, ahogy írtuk, annyi ötletünk támadt, hogy hamar rájöttünk, egy könyvbe nem tudunk mindent belezsúfolni, így inkább trilógiát írunk (amit aztán megint csak bővítve lesz több kötettel :) ), így megszületett a néhány mondatos fő sztorija a HV2 és HV3-nak. Aztán kijött a HV1, mi pedig elkezdtünk dolgozni a Küzdelmen. És hát nem csak a regényben van küzdelem, az írás során is...

Kezdjük ott, hogy az egymondatos fejezetvázlatok egy pizzériában születtek meg, egy A4-es lapon. Ez még nem lett volna probléma, csak aztán az volt, hogy megírtuk az első pár fejezetet, aztán rájöttünk, hogy ez így nem a legjobb, erre kidobtuk a francba és elölről kezdtük. Csak arra ráment fél évünk, hogy egy viszonylag tökéletes kezdést kiötöljünk (azért viszonylag, mert aztán az is ki lett dobva másfél évvel az írás elkezdése után és nagyjából ekkor kapta meg a mostani kezdését). Lényeg a lényeg, hogy konkrét, előre kidolgozott vázlattal nem rendelkeztünk, se karakterleírásokkal, így mindig menet közben készítettük a jegyzeteket. Ezért eshetett meg, hogy túl sokszor módosítottunk rajta, ami mindig csúsztatta és komplikálta a kéziratot. Na de most már sínen vagyunk, az elburjánzott bekezdések is szépen ki lettek gyomlálva. Több módosítást meg már nem akarok a kéziraton.

És itt érünk el a bejegyzés címének lényegéhez. Hogy a történelem ne ismételje meg önmagát, elkezdtem előre összeállítani a Holtak világa - Menedék vázlatát, benne a karakterekkel, a sztoriról nagyvonalakban (értsd: legalább fél oldalas leírásban, de inkább többen), a sztori fejezetenkénti bontásával, helyszínek leírásával, stb. A célom az, hogy Ricsivel először ezt a vázlatot fogadjuk el közös megegyezés alapján, ebbe írjuk bele az ötleteinket, ne pedig menet közben szövögessük, bonyolítsuk a dolgokat. Tehát amikor a HV2 megjelenik és elkezdjük a munkát a HV3-mal, szigorúan ragaszkodjunk a vázlathoz, tartsuk be az ott leírtakat (oké, valamilyen szintű rugalmasság kell, de átírásokat és módosításokat már nem akarok). És hogy mit várok ettől? Azt, hogy még egyszer ne kelljen 6 évet várni a folytatásra, hanem legfeljebb csak kettőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése